24 listopada w Katowicach odbędzie się druga Śląska Konferencja Dietetyki Klinicznej. Zaprezentujemy siedem tematów opracowanych przez wybitnych specjalistów różnych zawodów medycznych i nauk pokrewnych. Każda prelekcja zostanie szczegółowo przedstawiona wraz z przeznaczonym czasem na dyskusję.
Dłuższy czas prelekcji gwarantuje dobre zaznajomienie się z danym tematem. Dodatkowo skupimy się na tematach do tej pory rzadziej omawianych lub powszechnie uznanych w kręgu zawodowym dietetyków jako te "trudne" - m.in motywacji pacjenta do aktywności fizycznej, żywienia w okresie okołoprzeszczepowym szpiku i dializoterapii.
Również jak w poprzednim roku stawiamy na "niezależną wiedzę" bez tematów sponsorowanych. Serdecznie zapraszamy!
I ŚLĄSKA KONFERENCJA DIETETYKI KLINICZNEJ (archiwum)
Program konferencji
8:30 - 9:30 - Rejestracja uczestników.
9:35 - 9:45 - Otwarcie konferencji.
9:45 - 11:10 - Wpływ obesogenów na rozwój otyłości u człowieka.
Wykładowca: dr Łukasz Chajec.
Słowa kluczowe: otyłość, obesogeny, toksykologia środowiskowa.
11:15 - 11:45 - Stłuszczenie wątroby a uszkodzenie nerek - rola dysbiozy jelitowej.
Wykładowca: dr hab. n. med. Grzegorz Wystrychowski
Słowa kluczowe: stłuszczenie wątroby, przewlekła choroba nerek, mikrobiom, dysbioza jelitowa.
11:50 - 12:45 - Aktualne spojrzenie na rolę diety w zaburzeniach przemian lipidów.
Wykładowca: dr Anna Brończyk-Puzoń.
Słowa kluczowe: hiperlipidemia, dieta, nietolerancja statyn.
☕ 12:50-13:30 - Przerwa obiadowa.
13:35-14:35 - Znaczenie aktywności fizycznej w działaniach dietetycznych.
Wykładowca: dr Bartłomiej Szreniawa.
Słowa kluczowe: aktywność fizyczna, choroby cywilizacyjne, otyłość, trener personalny, fitness.
14:40-16:00 - Kształtowanie zdrowych nawyków żywieniowych w kontekście psychologicznym. Wzbudzanie motywacji do aktywności fizycznej oraz zdrowego odżywiania w poradni dietetycznej.
Wykładowca: mgr Aleksandra Piechnik.
Słowa kluczowe: motywacja, aktywność fizyczna, pacjent, otyłość.
☕ 16:05-16:30 - Przerwa
16:35-17:40 - Żywienie w okresie okołoprzeszczepowym szpiku i chemioterapii.
Wykładowca: mgr Dariusz Mączka.
Słowa kluczowe: chemioterapia, przeszczep, zaburzenia odżywiania, powikłania po chemioterapii, leukopenia, astenia, anoreksja.
17:45-18:45 - Wpływ diety na stan zdrowia pacjenta dializowanego.
Wykładowca: mgr Anna Kliś.
Słowa kluczowe: dializoterapia, gospodarka wodno-elektrolitowa, niedożywienie, dieta.
18:45-19:00 - Zakończenie konferencji. Rozdanie nagród.
9:35 - 9:45 - Otwarcie konferencji.
9:45 - 11:10 - Wpływ obesogenów na rozwój otyłości u człowieka.
Wykładowca: dr Łukasz Chajec.
Słowa kluczowe: otyłość, obesogeny, toksykologia środowiskowa.
11:15 - 11:45 - Stłuszczenie wątroby a uszkodzenie nerek - rola dysbiozy jelitowej.
Wykładowca: dr hab. n. med. Grzegorz Wystrychowski
Słowa kluczowe: stłuszczenie wątroby, przewlekła choroba nerek, mikrobiom, dysbioza jelitowa.
11:50 - 12:45 - Aktualne spojrzenie na rolę diety w zaburzeniach przemian lipidów.
Wykładowca: dr Anna Brończyk-Puzoń.
Słowa kluczowe: hiperlipidemia, dieta, nietolerancja statyn.
☕ 12:50-13:30 - Przerwa obiadowa.
13:35-14:35 - Znaczenie aktywności fizycznej w działaniach dietetycznych.
Wykładowca: dr Bartłomiej Szreniawa.
Słowa kluczowe: aktywność fizyczna, choroby cywilizacyjne, otyłość, trener personalny, fitness.
14:40-16:00 - Kształtowanie zdrowych nawyków żywieniowych w kontekście psychologicznym. Wzbudzanie motywacji do aktywności fizycznej oraz zdrowego odżywiania w poradni dietetycznej.
Wykładowca: mgr Aleksandra Piechnik.
Słowa kluczowe: motywacja, aktywność fizyczna, pacjent, otyłość.
☕ 16:05-16:30 - Przerwa
16:35-17:40 - Żywienie w okresie okołoprzeszczepowym szpiku i chemioterapii.
Wykładowca: mgr Dariusz Mączka.
Słowa kluczowe: chemioterapia, przeszczep, zaburzenia odżywiania, powikłania po chemioterapii, leukopenia, astenia, anoreksja.
17:45-18:45 - Wpływ diety na stan zdrowia pacjenta dializowanego.
Wykładowca: mgr Anna Kliś.
Słowa kluczowe: dializoterapia, gospodarka wodno-elektrolitowa, niedożywienie, dieta.
18:45-19:00 - Zakończenie konferencji. Rozdanie nagród.
Termin konferencji
- Dzień:
- 24 listopada 2018
- Godzina:
- 9:30
- Czas:
- 9 godz. 30 min. z przerwą obiadową
Cennik konferencji
Zapisy do 30 września 2018 r.*
* decyduje data wpłaty195 zł
Zapisy po 1 października 2018 r.
219 zł
Wszystkie podane kwoty są cenami brutto.
W przypadku zniżek grupowych prosimy o kontakt mailowy na adres: kontakt@szkoleniadietetyka.pl
Formularz zgłoszeniowy
Upłynął termin zapisów na konferencję.