Szkolenie obejmuje zakres działań dietetyka w szpitalnym zespole terapeutyczny, udział w planowaniu żywienia do i pozajelitowego u osób dorosłych. W sposób praktyczny przygotuje do leczenia żywieniowego pacjentów żywionych przez sztuczny dostęp również w warunkach domowych. Ponadto uczestnikom zostaną przedstawione wymagania NFZ do rozliczenia żywienia.
Plan szkolenia:
1. Zapoznanie z podstawowymi definicjami: zespół terapeutycznymi jego skład, leczenie żywieniowe, żywienie dojelitowe, żywienie pozajelitowe.
2. Różne struktury szpitalnych zespołów terapeutycznych, omówienie organizacji pracy w różnych ośrodkach.
3. Rola dietetyka na samym poczÄ…tku:
- Ocena stanu odżywienia pacjenta przyjętego do szpitala.
- Narzędzia do ww oceny, podstawowe skale.
- Niedożywienie - rodzaje, rozpoznawanie.
- Niedożywienie szpitalne - jak mu zapobiec.
- Wyniki badań laboratoryjnych - jakie są wymagane do oceny stanu odżywienia, monitorowania leczenia żywieniowe, co w sytuacji ich braku.
4. Leczenie żywieniowe doustne:
- Sposoby modyfikacji diety szpitalnej.
- żywność specjalnego przeznaczenia medycznego - rodzaje, zastosowanie.
- Przykładowe przepisy z zastosowaniem ONSów.
- Zagęszczacze pokarmów - zastosowanie w określonych sytuacjach klinicznych.
5. Leczenie żywieniowe przez sztuczny dostęp:
- Żywienie przez: zgłębnik, PEGa, gastrostomię odżywczą, jejunostomię.
- Wskazania i przeciwwskazania do żywienia przez sztuczny dostęp.
- Rodzaje diet medycznych do stosowania przez sztuczny dostęp.
- Dieta kuchenkowa, a dieta przemysłowa.
- Planowanie żywienia dojelitowego, dobór diety.
6. Żywienie pozajelitowe workami RTU:
- Co dietetyk powinien wiedzieć o żywieniu pozajelitowym.
- Rodzaje mieszanin do żywienia pozajelitowego oraz dodatków.
- Czy dietetyk może planować żywienie pozajelitowe.
7. Monitorowanie stanu odżywienia pacjenta podczas leczenia żywieniowego.
8. Żywienie okołooperacyjne - czym jest ERAS?
9. Leczenie żywieniowe pacjenta po wyjściu ze szpitala - co dalej?
10. Dokumentacja wymagana przez NFZ do rozliczenia żywienia do- i pozajelitowego.
11. Prehabilitacja - omówienie funkcjonowania poradni prehabilitacyjnej ze szczególnym uwzględnieniem roli dietetyka.
Szkolenie zostało objęte patronem Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu - POLSPEN.
---
Szkolenie odbędzie się za pośrednictwem wideotransmisji na żywo.
Każdy uczestnik otrzymuje imienny certyfikat.
Organizator zastrzega sobie prawo do odwołania szkolenia z przyczyn od siebie niezależnych. W takim przypadku organizator dokona zwrotu całości opłaty wniesionej przez uczestnika na podane przez niego konto bankowe.
Termin szkolenia
- Dzień:
- 19 stycznia 2019
- Godzina:
- 9:30
- Czas:
- 8h z 15 min. przerwą na poczęstunek
Cennik szkolenia
Koszt szkolenia
270 zł
Wszystkie podane kwoty sÄ… cenami brutto.
W przypadku zniżek grupowych prosimy o kontakt mailowy na adres: kontakt@szkoleniadietetyka.pl
Formularz zgłoszeniowy
Nie można zpisać się już na to szkolenie ponieważ upłynął termin rekrutacji.