Autorskie szkolenie dieteoterapii w cukrzycy typu I i II. Uczestnicy będą mieli szanse poznać rodzaje stosowanych diet w cukrzycy, ze szczególnym zwróceniem na uwagi, na jej formy leczenia: farmakologiczne, insulinoterapię z użyciem penów oraz pomp insulinowych (bezprzewodowych i z drenem). Oprócz przekazania wiedzy merytorycznej zostanie położony nacisk na praktyczne wykorzystanie wiedzy podczas edukacji chorego z cukrzycą i podczas komponowania jadłospisów dla chorych.
Urozmaiceniem szkolenia będzie dodatkowe omówienie jak wygląda codzienne życie osoby chorej na cukrzycę i z jakich udoskonaleń techniki te osoby mogą korzystać na co dzień.
Warto pamiętać, że oddział i poradnia diabetologiczna to jedna z nielicznych miejsc gdzie porady dietetyka są refundowane w ramach NFZ. Warto zatem wybrać swoją ścieżkę zawodową w kierunku dietoterapii cukrzycy.
UWAGA: szkolenie skierowane dla osób znających podstawy żywienia człowieka.
Plan szkolenia:
1. Cukrzyca jako jednostka chorobowa - definicja i typologia choroby:
- właściwe nazewnictwo stanów hiperglikemii
- zasady rozpoznawania zaburzeń gospodarki węglowodanowej
2. Cele i metodyka leczenia:
- stosowanie doustnych leków
- insulinoterapia:
• zasady intensywnej insulinoterapii
• algorytm wielokrotnych wstrzyknięć
• algorytm leczenia osobistymi pompami insulinowymi
3. O czym jeszcze warto wiedzieć na temat leczenia tej jednostki chorobowej, czyli jak wygląda codzienne życie osoby chorej na cukrzycę:
- samokontrola
- umiejętność obsługiwania sprzętu - glukometr, pompa insulinowa (bezprzewodowa i z przewodami), CGMS czyli Ciągły Monitoring Glikemii, obsługa pena (ćwiczenia praktyczne na sprzęcie)
- umiejętność rozpoznawania stanów hiperglikemii i hipoglikemii
- umiejętność i nauka ustalenia dawek insuliny
- codzienna higiena
4. Zalecenia żywieniowe:
- stanowisko Polskich i Światowych Towarzystw Naukowych
- podejście do diety w zależności od prowadzonej metody leczenia (farmakologia, insulinoterpia)
- pojęcie Indeksu i Ładunku Glikemicznego
- system szacowania wymienników w diecie
- "Kaloryczna koncepcja żywieniowa", czyli ustalanie dawki insuliny w zależności od kaloryczności posiłków
5. Układania jadłospisów w praktyce:
- dla chorych z cukrzycą typu I
- dla chorych z cukrzyca typu II
- dla kobiet z cukrzycą ciążową
6. Omówienie przypadków.
Każdy uczestnik otrzymuje imienny certyfikat pod koniec szkolenia.
Organizator zastrzega sobie prawo do odwołania szkolenia z przyczyn od siebie niezależnych. W takim przypadku organizator dokona zwrotu całości opłaty wniesionej przez uczestnika na podane przez niego konto bankowe.
Termin szkolenia
- Dzień:
- 27 lutego 2016
- Godzina:
- 10:00
- Czas:
- 8h z 15 min. przerwą na poczęstunek
Cennik szkolenia
Koszt szkolenia
300 zł
Wszystkie podane kwoty są cenami brutto.Cena zawiera materiały szkoleniowe oraz poczęstunek.
W przypadku zniżek grupowych prosimy o kontakt mailowy na adres: kontakt@szkoleniadietetyka.pl
Formularz zgłoszeniowy
Nie można zpisać się już na to szkolenie ponieważ upłynął termin rekrutacji.