Głównym sposobem leczenia IO jest modyfikacja stylu życia, a w szczególności dobrze prowadzona terapia żywieniowa oraz aktywność fizyczna. Tematyka postępowania dietetycznego w insulinooporności cieszy się w ostatnich latach rosnącą popularnością. Gwałtowny wzrost liczby nowych doniesień naukowych dotyczących roli diety w rozwoju i leczeniu IO, w tym badań nad skutecznością alternatywnych modeli żywieniowych, skutkuje potrzebą systematycznego przeglądu wiedzy z tego zakresu oraz próbą jej przełożenia na praktyczne zalecenia dla pacjentów z IO. Celem kursu jej usystematyzowanie wiedzy o insulinooporności (jej patomechanizmie, związku z innymi jednostkami chorobowymi, diagnostyce, leczeniu) oraz zasadach dietetycznego prowadzenia pacjentów z uwzględnieniem różnych modeli postępowania. Szkolenie realizowane jest w formie pracy na przypadkach (case study) przeplatanej teoretycznym omówieniem problemu.
Tematyka:
1. INSULINOOPORNOŚĆ i jej podłoże kliniczne:
- definicja, patogeneza, patomechanizm,
- diagnostyka i leczenie,
- choroby współistniejące.
2. INSULINOOPORNOŚĆ - zasady postępowania dietetycznego:
- zasady żywienia pacjentów,
- metodyka planowania diety,
- przegląd alternatywnych modeli dietetycznego leczenia IO,
- modele pracy z pacjentem z IO,
- suplementacja.
--
Szkolenie zostało nagrane 21 października 2023 r. Po zarejestrowaniu się na kurs i dokonaniu opłaty, organizator szkolenia przekaże uczestnikowi dostęp do nagrania kursu. Dostęp do nagrania wideo wygaśnie po 7 dniach.
Po zaksięgowaniu płatności dostęp do nagrania wysłany jest w ciągu 24h.
Każdy uczestnik otrzymuje imienny certyfikat i książkę szkoleniową.
Termin szkolenia
- Dzień:
- 3 października 2020
- Godzina:
- 9:30
- Czas:
- 8h
Cennik szkolenia
Koszt szkolenia
270 zł
Wszystkie podane kwoty są cenami brutto.
W przypadku zniżek grupowych prosimy o kontakt mailowy na adres: kontakt@szkoleniadietetyka.pl
Formularz zgłoszeniowy
Nie można zpisać się już na to szkolenie ponieważ upłynął termin rekrutacji.