Mukowiscydoza jest jedną z najczęściej występujących chorób genetycznych wśród osób rasy białej. Chorzy na mukowiscydozę są poddawani kompleksowej terapii, w którym dieta stanowi ważną rolę wspomagającą leczenie.
Plan szkolenia
1. Mukowiscydoza - charakterystyka choroby.
2. Cel i główne założenia żywienia w mukowiscydozie.
3. Postępowanie żywieniowe u niemowląt i małych dzieci z mukowiscydozą.
4. Główne problemy dietetyczne u nastolatków i młodych dorosłych.
5. Cel i zasady suplementacji enzymatycznej.
6. Założenia suplementacji witaminowej.
7. Przeprowadzanie wywiadu żywieniowego u chorych z mukowiscydozą.
8. Leczenie niedożywienia.
9. Cukrzyca w przebiegu mukowiscydozy - zasady diety
10. Inne powikłania i nietolerancje pokarmowe u chorych z mukowiscydozą.
11. Zajęcia praktyczne:
- modyfikacje diety u chorych z mukowiscydozą
- dopasowanie suplementacji enzymatycznej i witaminowej
Uwaga: Szkolenie prowadzone jest wyłącznie w Warszawie