Sukcesy w przeszczepach narządów spowodowały, że liczba chorych oczekujących na ten rodzaj leczenia stale rośnie. Rozwój transplantologii w Polsce zaowocował powstaniem wielu specjalistycznych ośrodków, w których praca dietetyka z pacjentem jest bardzo ważna zarówno we wczesnym okresie po transplantacji, jak i późniejszym.
Sukcesy w przeszczepach narządów spowodowały, że liczba chorych oczekujących na ten rodzaj leczenia stale rośnie. Rozwój transplantologii w Polsce zaowocował powstaniem wielu specjalistycznych ośrodków, w których praca dietetyka z pacjentem jest bardzo ważna zarówno we wczesnym okresie po transplantacji, jak i późniejszym.
Zasady żywienia chorych po transplantacji narządu/narządów:
1. Transplantacja narządów w Polsce i na świecie (krótki rys historyczny).
2. Najczęstsze powikłania po transplantacji narządów.
3. Leki immunosupresyjne i inne leki niezbędne u chorego po transplantacji oraz ich skutki uboczne.
4. Metody oceny stanu odżywienia pacjentów transplantacyjnych.
5. Leczenie żywieniowe (pozajelitowe i dojelitowe) pacjentów transplantacyjnych wg wytycznych ESPEN.
6. Zasady żywienia chorych po transplantacji narządu (żywienie drogą doustną):
- Żywienie we wczesnym okres po transplantacji,
- Podstawy zdrowej diety po transplantacji (piramida racjonalnego żywienia) - jak prawidłowo zbilansować jadłospis?
- Produkty wskazane i przeciwwskazane po transplantacji narządu,
- Występowanie zakażeń pochodzących z żywności u pacjentów transplantacyjnych,
- Praktyczne wskazówki dla chorych po transplantacji narządu (jak sobie radzić w kuchni?),
- Aktywność fizyczna po transplantacji (kiedy zacząć?).
7. Cukrzyca potransplantacyjna (NODAT):
- Charakterystyka cukrzycy potransplantacyjnej,
- Wpływ wybranych leków immunosupresyjnych na rozwój NODAT,
- Profilaktyka rozwoju cukrzycy potransplantacyjnej,
- Kryteria wyrównania gospodarki węglowodanowej,
- Edukacja zdrowotna - samoopieka i samokontrola cukrzycy.
8. Otyłość i zespół metaboliczny u pacjentów po transplantacji narządów:
- Charakterystyka otyłości potransplantacyjnej,
- Wpływ wybranych leków immunosupresyjnych na występowanie otyłości wśród pacjentów transplantacyjnych,
- Profilaktyka rozwoju otyłości potransplantacyjnej.
9. Analiza wybranych przypadków (chorzy w pierwszym roku od transplantacji narządu, leczeni ambulatoryjnie).
10. Analiza wybranych przypadków (chorzy powyżej 2 lat od transplantacji narządu, leczeni ambulatoryjnie).
11. Część praktyczna: prawidłowe bilansowanie jadłospisów (jakościowe i ilościowe) dla w/w przypadków ze szczególnym uwzględnieniem stanu zdrowia pacjenta i jego indywidualnych potrzeb żywieniowych).
Uwaga: Szkolenie prowadzone jest wyłącznie w Warszawie, Wrocławiu i Łodzi.