Indeks insulinowy

Glukoza nie jest jedynym związkiem mającym wpływ na wartość glikemii we krwi. Zarówno posiłki wysokobiałkowe, jak i wysokotłuszczowe wpływają na znaczny wzrost stężenia insuliny we krwi.



Grupa australijskich naukowców opracowała indeks insulinowy (FII, food insulin index):

FII (%) = pole pod krzywą 120-minutowego stężenia insuliny po spożyciu testowanego produktu (1000 kJ)/ pole pod krzywą 120-minutowego stężenia insuliny po spożyciu białego chleba (1000 kJ) X 100

Do badania wykorzystano produkt referencyjny, którym było białe pieczywo (FII 100%). Do produktów o najwyższym FII zaliczono: baton czekoladowy, jogurt, lody, chipsy, popcorn, żelki, ryż dmuchany i inne. W badaniu wykazano m.in. że produkty bogate w białko i tłuszcz: jaja, wołowina, ryby, soczewica czy sery, indukowały wyrzut insuliny porównywalny z brązowym ryżem czy pełnoziarnistym chlebem. Co ciekawe FII był istotnie niższy dla makaronu niż ziemniaków (odpowiednio 40% vs 121%).

Przykłady produktów: Holt SH, Miller JC, Petocz P. An insulin index of foods: the insulin demand generated by 1000-kJ portions of common foods. Am J Clin Nutr. 1997 Nov;66 (5):1264-76.

Źródło:

1. Holt SH, Miller JC, Petocz P. An insulin index of foods: the insulin demand generated by 1000-kJ portions of common foods. Am J Clin Nutr. 1997; 66 (5): 1264-76.

2. Bao J. Atkinson F, Petocz P. Prediction of postprandial glycemia and insulinemia in lean, young, healthy adults: glycemic load compared with carbohydrate content alone. Am J Clin Nutr. 2011; 93 (5): 984-996.

dr Anna Brończyk-Puzoń, Centrum Szkoleń Dietetyki Klinicznej