Resweratrol - insulinooporność

Resweratrol jest antyoksydantem zaliczanym do grupy flawonoidów.



Najważniejsze i najbardziej poznane działanie na organizm człowieka wywiera trans-3,5,4’-trihydroksystilben, choć resweratrol występuje również w formie cis. Resweratrol występuje między innymi w  winogronach, owocach morwy oraz orzeszkach ziemnych, korzeniu rdestowca ostrokończystego, żurawinie, borówkach czarnej porzeczce, truskawkach oraz malinach.

Pierwszy badanie oceniające wpływ resweratrolu na insuliniwrazliwość przedstawił Brasnyó i wsp. w grupie mężczyzn chorujących na cukrzycę typu 2. W grupie interwencyjnej suplementowano resweratrol dwa razy dziennie po 5 mg na dobę przez 4 tygodnie. Wartość HOMA-IR w tej grupie zmniejszyła się istotnie o 1,52 (SD 1,18) w porównaniu do grupy placebo: 0,04 (SD 1,4). Z kolei w badaniu Javid i wsp. oceniono wpływ suplementacji resweratrolu na gospodarkę węglowodanową i lipidową pośród pacjentów chorujących na cukrzycę i paradontozę. Autorzy cytowanego badania również zaobserwowali istotne zmniejszenie wartości matematycznego modelu oceny insulinooporności po okresie 4 tygodni suplementacji resweratrolu w dawce 480 mg na dobę, odpowiednio (4,22 ± 1,43 vs. 3,66 ± 0,97).


Źródło:

1. Gu X, Chu Q, O’Dwyer M, Zeece M. Analysis of resveratrol in wine by capillary electrophoresis.
J. Chromatogr. A, 2000, 1-2 (881), 471-481.

2. Brasnyó P, Molnár GA, Mohás M. et al. Resveratrol improves insulin sensitivity, reduces oxidative stress and activates the Akt pathway in type 2 diabetic patients. Br J Nutr. 2011; 106 (3): 383-389, doi: 10.1017/S0007114511000316. Epub 2011 Mar 9.

3. Javid A, Hormoznejad R, Yousefimanesh HA et al. The Impact of Resveratrol Supplementation on Blood Glucose, Insulin, Insulin Resistance, Triglyceride, and Periodontal Markers in Type 2 Diabetic Patients with Chronic Periodontitis. Phytother Res. 2017; 31 (1): 108-114. doi: 10.1002/ptr.5737. Epub 2016 Nov 3.

dr Anna Brończyk-Puzoń, Centrum Szkoleń Dietetyki Klinicznej