W ostatnich zaleceniach Instytutu Żywności i Żywienia z 2012 roku nie został określony limit spożycia cholesterolu. Odmienne stanowisko przedstawiono w Stanach Zjednoczonych, gdzie spożycie cholesterolu zostało określone na poziomie do 300 mg na dobę dla osób zdrowych, a u osób z wysokim ryzykiem chorób układu krążenia do 200 mg na dobę.
Pomimo wprowadzenia ograniczeń spożycia cholesterolu przez American Heart Association nie został określony limit spożycia jaj. Próg spożycia jaj do trzech tygodniowo został przez British Heart Fundaction wycofany. Podobnie brytyjski rządowy departament (Food Standards Agency) uważa jaja za odpowiedni wybór w zrównoważonej diecie pomimo zaleceń ograniczenia nasyconych kwasów tłuszczowych. W Australii nie zaleca się ograniczenia spożycia jaj osobom zdrowym z prawidłowym stężeniem cholesterolu we krwi.
W Polsce według nowelizacji norm dla osób dorosłych zalecana jest jedna porcja licząca 150 g: mięsa, ryb, wędlin, jaj lub nasion roślin strączkowych. Oznacza to, że istnieje możliwość spożycia do trzech jaj klasy L dziennie, wykluczając całkowicie inne wyżej wymienione produkty. Szereg badań wskazuje na konieczność ograniczenia spożycia jaj u osób chorujących na cukrzycę oraz choroby układu krążenia. Określenie polimorfizmów genu kodującego apolipoproteinę Apo E oraz polimorfizm genu MTHFR (reduktaza metylenotetra-hydrofolianowa) może również okazać się pomocne w określeniu rekomendacji spożycia jaj.
Źrodło: Glibowski P., Tomasiak N.: Choroby układu krążenia a spożycie jaj. BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. - XLVIII, 2015, 1; 81 - 87.