Dieta w niewydolności nerek [ONLINE]


PCHN to choroba cywilizacyjna, na którą zachorowalność w ostatnich latach znacząco wzrosła. Skuteczna terapia przewlekłej choroby nerek wymaga połączenia farmakoterapii z odpowiednią dietą, która odgrywa w przypadku tej choroby kluczowe znaczenie. Postępowanie dietetyczne w PChN uzależnione jest jednak od wielu czynników, jak m.in. od stadium choroby, stanu odżywienia pacjenta, chorób współistniejących, pojawiających się niedoborów czy nadmiarów składników odżywczych, jak również możliwości pacjenta. Samodzielne dobranie diety dla osoby, której postawiono diagnozę PChN jest rzeczą trudną, dlatego ważne jest wsparcie odpowiednio wykwalifikowanego dietetyka.

Podczas szkolenia przekazane zostaną nie tylko teoria dotycząca diety w PChN, wytyczne i rekomendacje towarzystw naukowych, ale również praktyczne wskazówki w pracy z pacjentami. Omówione zostaną również najczęstsze trudności w pracy z pacjentami i przykładowe sposoby ich rozwiązań.

Plan szkolenia:

CZĘŚĆ PIERWSZA (2h)

Wykłdowca: dr hab. Magdalena Jankowska

1. Budowa i funkcje nerki.
- Dlaczego nerki są dwie?
- Co się wydarzy kiedy przestaniemy pić?
- Czy nerki bolą i jak się starzeją?
- Jakie są związki miedzy białkiem a nerką?

2. Co to jest przewlekła choroba nerek i jak ją rozpoznać?
- Dlaczego wyróżniamy pięć stadiów zaawansowania choroby, skoro jest ich sześć?
- O czym świadczy albuminuria?
- Kiedy potrzebne jest USG?

3. Epidemiologia przewlekłej choroby nerek.
- Dlaczego Ty też możesz być w grupie ryzyka?

4. Jakie są metody leczenia przewlekłej choroby nerek i kiedy zastosować leczenie żywieniowe?
- Leczenie zachowawcze.
- Dializoterapia i jej rodzaje.
- Przeszczepienie nerki.

5. Najbardziej aktualne zalecenia żywieniowe, czyli KDOQI Practice Guidelines 2020.


CZĘŚĆ DRUGA (4h)

Wykładowca: mgr Żaneta Szymańska

1. Rola diety w terapii przewlekłej choroby nerek (PChN).
- Dlaczego dieta jest nieodłącznym elementem terapii PChN?
- Kluczowe role diety w PChN.
- Jakie korzyści może osiągnąć pacjent stosując odpowiednią dietę w PChN?

2. Dieta w okresie leczenia zachowawczego PChN.
- Rekomendacje towarzystw naukowych (Polskie Towarzystwo Nefrologiczne, KDOQI).
- Ocena stanu odżywienia u pacjentów z PChN.
- Znaczenie odpowiedniej kaloryczności diety.
- Dieta niskobiałkowa i bardzo niskobiałkowa (omówienie, różnice, zastosowanie ketoanalogów aminokwasów).
- Zawartość białka - na które produkty należy zwrócić uwagę.
- Produkty niskobiałkowe (rodzaje, zastosowanie, zalety i wady, wskazówki praktyczne jak przekonać do nich pacjenta).
- Rekomendowana podaż tłuszczów i węglowodanów.
- Zalecana podaż składników mineralnych (szczególnie sodu, potasu, fosforu, żelaza, wapnia, witaminy D). Wytyczne dotyczące suplementacji.
- Podaż płynów.
- Najczęstsze bariery we wdrażaniu diety niskobiałkowej.
- Współpraca z pacjentem na diecie niskobiałkowej w praktyce - omówienie przypadku.

3. Dieta w okresie dializoterapii (hemodializy i dializy otrzewnowej).
- Rekomendacje towarzystw naukowych (Polskie Towarzystwo Nefrologiczne, KDOQI).
- Ocena stanu odżywienia. Omówienie zjawiska „odwróconej epidemiologii”.
- Zalecana podaż białka u osób hemodializowanych i poddawanych dializie otrzewnowej (dieta wysokobiałkowa).
- Produkty wysokobiałkowe przydatne w praktyce.
- Wytyczne dotyczące podaży tłuszczów, węglowodanów.
- Witaminy i składniki mineralne kluczowe w diecie pacjenta dializowanego.
- Podaż płynów (kiedy koniczne jest ograniczenie, wyjaśnienie pojęcia „suchej diety”, wskazówki praktyczne dla pacjentów dotyczące radzenia sobie z odczuciem pragnienia).
- Współpraca z pacjentem dializowanym w praktyce - omówienie przypadku.

4. Dieta pacjenta po transplantacji nerki.
- Zalecenia żywieniowe w pierwszych tygodniach po transplantacji.
- Rekomendacje w późniejszym etapie.

Partnerem szkolenia jest Akademia Żywienia w Nefrologii.


Partnerem szkolenia jest Fresenius Kabi Polska.


Dla pięciu pierwszych zapisanych osób przekażemy książkę: "Dializa- jak się odżywiać". Wszyscy uczestnicy szkolenia otrzymają przykładowe, 7-dniowe jadłospisy dla diety niskobiałkowej oraz materiały pomocnicze do pracy z pacjentem.


Szkolenie odbędzie się za pośrednictwem wideotransmisji na żywo. Organizator szkolenia utworzy uczestnikowi konto serwisu google.com i przekaże drogą mailową dane do logowania (wraz z instrukcją), za pośrednictwem którego uczestnik będzie mógł wziąć udział w szkoleniu. Konto zostanie usunięte przez organizatora szkolenia bezpośrednio po zakończeniu kursu.

Każdy uczestnik otrzymuje imienny certyfikat pod koniec szkolenia.

Organizator zastrzega sobie prawo do odwołania szkolenia z przyczyn od siebie niezależnych. W takim przypadku organizator dokona zwrotu całości opłaty wniesionej przez uczestnika na podane przez niego konto bankowe.

Termin szkolenia

Dzień:
27 maja 2023
Godzina:
9:30
Czas:
6h

Cennik szkolenia

Koszt szkolenia

229 zł

Wszystkie podane kwoty są cenami brutto.

W przypadku zniżek grupowych prosimy o kontakt mailowy na adres: kontakt@szkoleniadietetyka.pl

Formularz zgłoszeniowy

Nie można zpisać się już na to szkolenie ponieważ upłynął termin rekrutacji.