Menopauza - witamina E

Witamina E obejmuje osiem związków, w skład których wyróżniamy cztery tokoferole i cztery tokotrienole, różniących się między sobą liczbą grup metylowych. Źródłem witaminy E są m.in oleje roślinne, masło, żółtko jaja, śledź, mleko, orzechy, nasiona słonecznika, pełne ziarna zbóż oraz warzywa.




Pierwsze badania pokazujące związek pomiędzy spożyciem witaminy E a menopauzą pochodzą z lat 40 XX wieku. McLaren ocenił wpływ suplementacji witaminy E m.in. na łagodzenie objawów menopauzy w postaci ciężkich uderzeń gorąca wśród 47 kobiet w wieku menopauzalnym. Witamina E była suplementowana w postaci alfa tokoferolu w dawce 18,5g na dobę. 64% badanych kobiet zgłosiła poprawę w załagodzeniu ciężkości uderzeń gorąca po 37 dniach przyjmowania witaminy E [1].

W badaniu Ziaei i wsp. również oceniono wpływ witaminy E na ciężkość i częstotliwość uderzeń gorąca wśród 51 kobiet w wieku postmenopauzalnym. Po czterech tygodniach przyjmowania 400UI witaminy E wykazano istotną statystycznie redukcję ciężkości nasilenia uderzeń gorąca i częstotliwość ich występowania w ciągu dnia pomiędzy grupą kobiet nie przyjmujących witaminy E (grupa placebo) a grupą kobiet stosującą suplementację tą witaminą [2].

Cancelo Hidalgo i wsp. ocenili wpływ różnych dawek mieszanki IOVE: izoflawonów (60mg), wyciągu z pierwiosnka (440mg) i witaminy E (10mg) na objawy zespołu klimakterycznego w grupie 925 kobiet w wieku pomenopauzalnym. W tym celu wykorzystano indeks Blatt-Kupermann, w którym większa liczba otrzymanych punktów wskazuje na uciążliwsze odczuwanie objawów menopauzy. Badane osoby zostały losowo przydzielone do dwóch grup. Grupę pierwszą stanowiły kobiety otrzymujące jedną kapsułkę mieszanki IOVE w ciągu dnia, druga grupa badana otrzymywała podwójną dawkę mieszanki IOVE. W badaniu wykazano istotną statystycznie redukcję ilości otrzymanych punktów w indeksie Blatt- Kupperman w obu grupach, natomiast nie wykazano istotnie statystycznej różnicy pomiędzy grupą pierwszą a drugą, która przyjmowała wyższą dawkę mieszanki IOVE. Zmniejszenie objawów uderzenia gorąca było najbardziej intensywne w pierwszych trzech miesiącach badania [3].

Stosowanie zbilansowanej diety dostarczającej wszystkich składników odżywczych może zmniejszyć częstość występowania oraz ciężkość dokuczliwych objawów u kobiet w okresie menopauzy.


Źródło:

1. McLaren HC. Vitamin E in the Menopause. Br Med J. Dec. 1949, 2 (4641), 1378-1382.

2. Ziaei S, Kazemnejad A, Zareai M. The effect of vitamin E on hot flashes in menopausal women. Gynecol Obstet Invest. 2007, 64 (4), 204-207.

3. Cancelo Hidalgo MJ, Castelo-Branco C, Blumel JE et al. Effect of a compound containing isoflavones, primrose oil and vitamin E in two different doses on climacteric symptoms. J Obstet Gynaecol. 2006, 26 (4), 344-347.

dr Anna Brończyk-Puzoń, Centrum Szkoleń Dietetyki Klinicznej