Łuszczyca - dieta - farmakologia

Łuszczyca to choroba ogólnoustrojowa, skojarzona głównie z występowaniem otyłości, cukrzycy, hiperurykemią oraz zaburzeniami gospodarki lipidowej.



Podczas dietoterapii łuszczycy należy zwrócić szczególną uwagę na pożywienie będące dobrym źródłem antyutleniaczy, kwasów omega 3, witaminy D oraz selenu. Z diety należy bezwzględnie wykluczyć spożycie alkoholu we wszystkich jego formach oraz zmniejszyć spożycie czerwonego mięsa i żywności przetworzonej.

Ponadto u chorych leczonych cyklosporną należy wyeliminować z diety sok grejpfrutowy. Zwiększa on bowiem biodostępność leku nawet o 60% w wyniku konkurencyjności o cytochrom P450. Dodatkowo podczas leczenia pochodnymi witaminy A - acytretyna, etretyna, może dojść do hiperwitaminozy stąd zalec się zmniejszenie jej spożycia z diety.

dr Anna Brończyk-Puzoń, Centrum Szkoleń Dietetyki Klinicznej

Źródło: Owczarczyk-Saszonek A., Placek W.: Czy dieta w łuszczycy ma znaczenie? Przegl Dermatol 2014; 101: 319-326.