Aktualności

Nowe szkolenie - "Zastosowanie dietetyki w terapii onkologicznej"

Miło nam poinformować, że do Centrum Szkoleń Dietetyki Klinicznej dołączył kolejny specjalista. Pani mgr Karolina Kulik-Kupka poprowadzi szkolenia pt. "Zastosowanie dietetyki w terapii...

Wpływ gorzkiej czekolady na insulinooporność

Wyniki licznych badań wskazują na możliwość wykorzystania czarnej czekolady w dietoterapii cukrzycy typu 2 oraz insulinooporności. Spożycie 25 g czarnej czekolady dziennie z wysoką...

Związek między kwasem foliowym a nowotworem jelita grubego

Kwas foliowy występuje w żywności w postaci folianów. Jako jedna z nielicznych witamin jest bezwzględnie zalecany kobietom ciężarnym w celu prewencji wad ośrodkowego układu nerwowego:...

Witamina K a leczenie przeciwzakrzepowe

Witamina K została odkryta przez duńskiego biochemika Henrika Dama dzięki obserwacji podskórnych i śródmięśniowych wybroczyn u hodowlanych kurcząt karmionych wyłącznie produktami...

Znaczenie czosnku w profilaktyce chorób nowotworowych

Czosnek dzięki zawartości siarkowych związków odgrywa rolę w profilaktyce chorób nowotworowych. W badaniach naukowych zaobserwowano związek pomiędzy spożyciem czosnku a zmniejszeniem...